Krdelo

Brina Pungerčič

BG_šavs_IMG_3968 copyMoja ljubezen do psov in drugih živali sega v zgodnje otroštvo. Kot otrok sem pomagala bližnjemu vzreditelju nemških ovčarjev in velikih šnavcarjev ter tako zgodaj začela nabirati izkušnje v delu s psi. V najstniških letih sem delala s svojim zlatim prinašalcem Klasom ter rotvajlerko Tajgo. Več let sem se ukvarjala tudi s šolanjem konj ter delala kot inštruktorica jahanja.

Moji prvi pravi koraki v svet kinologije, so se začeli skupaj z dobermanko Rhani. Po osnovnih tečajih pri KD Barje, sem se odločila, da najina pot vodi v reševalske vode. Nekaj let za tem, se nama je pridružil še argentinec Nemo, zadnji dve leti pa dobermanka Saga.  V desetih letih reševalskega staža, sem iz “zgolj” vodnice napredovala tudi v inštruktorico za reševalne pse in vodjo Kinološke enote za reševanje.

S psičko Sago sem se prvič podala tudi v IPO vode, torej v treniranje obrambe in sledi. Disciplina obrambe mi nudi spoznavanje psov v najbolj ekstremnih nagonih in je zame popoloma nova priložnost za učenje.

Kot vodnica in inštruktorica že vrsto let pridobivam nova znanja in izkušnje, tako pri delu s svojimi kot tujimi psi. Ker je kinologija in delo s psi moja velika ljubezen, skrbno spremljam strokovno literaturo in nove trende ter se udeležujem seminarjev s področja šolanja psov. Glede na to, da moji štirinožci trdo delajo, sem se poglobila tudi v različne metode za preventivo pred poškodbami – kondicijske priprave, raztezne vaje, vaje za krepitev moči trupa (t.i. core stability), ipd.

Ker moje življenje ni popolno brez stalnih izzivov, sem si za življenjske sopotnike izbrala pse dveh precej zahtevnih pasem.  Skozi njihovo šolanje in usposabljanje, sem se naučila ogromno. Z vodenjem pasjih šol Šavs se moje učenje nadaljuje. Vsak pes s katerim delam me nauči nekaj novega. Zame je čar inštruktorskega dela v prilagajanju potrebam in zahtevam posameznega psa. Še večji izziv so psi z vedenjskimi problemi, ki zahtevajo veliko mero znanja, prilagodljivosti, iznajdlijvosti in včasih tudi inovativnosti.

Zame je pes kot občutljiv inštrument, iz katerega lahko s pozornostjo in občutkom izvabimo čudovito glasbo.

BG_šavs_IMG_3960 copy

Rhani 

Nemo El Rey de las Pampas

Ascomannis Viva (Kali) †

Ascomannis Umbra (Saga)

drugačna pasja šola

%d bloggers like this: